Üst Menü

Üst Menü 1.Sınıf (+Bknz. Temel Blog Menü Sayfaları)

8 Temmuz 2024 Pazartesi

(iye ve sp2) 2024 Bahar Bütünleme sınavları sonrası bazı değerlendirmeler

(iye ve sp2) 2024 Bahar Bütünleme sınavları sonrası bazı değerlendirmeler

Başarısızlık tespiti

Bütünleme sınavlarında her iki dersten de (iye,sp2) bu kez hiçbir öğrenci geçememiştir. 

Ancak geçen dönemde tek ders (sp1) vardı ve sınırlı da olsa geçen olmuştu (1 kişi: Y).


Başarısızlığın olası sebepleri

Başarısızlığın olası sebeplerini ifade etmenin öncesinde, sınavın doğal akışında bir öğrencinin kendiliğinden katılımıyla güzel bir karşılaştırma kriteri de oluşmuştur.


0

Bu karşılaştırma kriteri:


Ön Tespit: 

Sınava giren öğrencilerin sınav sonrasında sonuçlar açıklandıktan sonra da yapılan kalite toplantısında net bir geri bildirimde bulunmamaları nedeniyle  yeterli çalışmayı yapıp yapmadıkları bilinmemektedir. 


Teste deneysel bir katılım:

Sınava deneysel olarak kendi isteği ile gelen finalde başarılı olmuş olan bir öğrenci vardır ve arkadaşlarını yalnız bırakmama manevi bulunurluğu ile destekleme adına kendisi sınav salonuna gelmiştir ve onlara beklemek istemiştir. Öğrencinin arkadaşlarıyla gelmesi çok değerlidir, bu farkındalıkla testi de yapması için bir vesile olsun diyerek, kendisi de sınava ayrıca davet edilmiştir. Bu öğrencinin ~20 dak içinde soruları kendi ifadesi ile "hiç çalışmadan" yanıtlamasına karşın (70) aldığı açıkça görülmüştür.


Bütünlemedeki genel başarısızlığın olası sebepleri:


1 70 barajı:

Başarısızlığın sebeplerinden ilki, 70 barajının geçilememesidir. 

Ancak bütünleme de, sınıfın final ortalamasına göre bütünleme ortalaması nispeten yükselse de, ne yazık ki 70 barajının geçilmesi için yeterli olmamıştır.


Değerlendirme adil, tutarlı ve önceden de öğrenci öngörüleri ile (tahmini notla sınav sonunda kağıtlarında da kendilerince ifade ettikleri gibi) kestirilebilir olduğu için öğrenci bu barajın ve nasıl başarılı olabileceğinin oldukça farkındadır.


Hatta o yüzden sınava girmeyenlerin de olduğu düşünülmektedir. Sınava girmeyen öğrencilerin gerekçesinin ise bu barajı aslında geçmekte zorlanacaklarını en baştan kabul etmelerinden ve bu durumlarını da final sonrası kaldıklarında ve o sıradaki 1.kalite toplantısında ifade etmelerinden bilinmektedir. 

Bknz. Bütünleme öncesi genel başarısızlığı arttırıcı bazı sebepler.


2 Öğrencilerin düşünceleri:

Bu sınava giremeyebileceklere dair öğrencilerin düşünceleri, final sonrası 2.kalite toplantısında da birebir alınmış olduğu için burada tekrar hatırlatılmak üzere ele alınmıştır.


Özellikle başarılı olma potansiyeli yüksek olanların da bütünlemeye gelmemeleri biraz düşündürücüdür.


3 Sınava gelememenin önemli diğer bir gerekçesi: 

Sınava gelememenin önemli diğer bir gerekçesi ise ayrıca önemli olabilir: 


Özellikle uzak bir şehirden gelmeleri ve lojistik olarak sorunlar yaşayabileceklerinden ötürü zorlandıkları idi. 

Bknz. Final sonrası 2.kalite toplantısı. 


4 Diğer Tutarsızlıklar:

Ancak uzaklık ve lojistik sorunlarını ifade eden bir öğrenci (T) sınava gelmiştir. 


Aslında geleceğini ifade eden diğerlerinden ise (Y,... ) gelmeyenler olmuştur. 


Dolayısıyla sınava gelmeyenlerin gerekçeleri de kendilerine özgü olabilir.


Ancak geri bildirim eksikliği burada da kendini yine göstermektedir. 


5 Bütünleme soruları 

Son olarak bütünlemede daha önce sorulmuş sorulardan bazıları yeniden sorulduğunda dahi bu durum da, öğrenci tarafından fark edilememektedir ve bunun da öğrencinin yeterli ilgiyi zamanında gösteremediğinin açık bir kanıtı olmuştur. 


Sonuç


Bütünleme için hazırlanan sorulara, gösterilen özene ve sınav için harcanan tüm emeklere karşın ayrılan bu kaynakların boşa gitmesi de oldukça düşündürücüdür.


Öneriler


Doğal bir sınav hakkı verilmiş ise o sınava girilmelidir.


Ders tekrarlanarak onaylanan bu benzer başarı oranları üzerinden başarısızlıkların da olabileceği gerçeğini oldukça arttırıcı derecede makul kılmaktadır. Bu sınavda da başarısızların durumlarını kabul edip, belirtildiği şekilde eksikliklerinin üzerine gidebilecek tarzda boş olan dönemlerinde (yazın), çok daha uzun vadeli ve tempolu olarak düzenli yani tempolu çalışmaları gerekmektedir.


Aksi halde ders, öğrenci lehine de her nasıl yapılandırılsa yapılandırılsın, başarısızlık kaçınılmaz bir şekilde gelir.

Öğrencinin mevcut durumu düzelemez ve sürerse, yani kendileri tarafından kolaylıkla kabul edilmez ve değiştirilemez ise başka bir şey de yapılamaz. 

Burada kendilerine de bu yıl boyunca yazılı ve derslerle toplantılarda da sözlü olarak açıkça tespit edilerek, tekrarlı bir şekilde ifade edilerek belirtilmiştir.


Artık bu durumların kavranılması ve öğrenci lehine yapılan kalite toplantılarının ve sonrasında ki bu analizlerle üretilen tüm yeni teşviklerin de farkında olunması ve hiç küçümsenilmeden tanınan her olanağın zamanında değerlendirilmesi ve sınavlarda da görünür kılınması gerekir.


Ancak daha önce sorulmuş sorular sorulduğunda öğrenci, tarafından fark edilememesi de yine düşündürücü diğer bir gerçekliktir. 


Öğrencinin yeterli ilgiyi zamanında göstermesi açık ve önemli bir gerekliliktir. 


Öğrencilerimizin artık derslerde zamanında daha yüksek bir farkındalıkla ilerleyeceği düşünülmektedir.


İyi tatiller dileriz.


Anahtar


2024,Bahar,Bütünleme sınavları sonrası, Değerlendirmeler,iye,sp2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder